Use it or loose it! Het regelmatig organiseren van crisisoefeningen of simulaties is van onschatbare waarde voor organisaties én samenlevingen die streven naar een vitale, veerkrachtige en effectieve manier om met crises om te gaan. Zeker in een tijd waar de ene crisis zich op de ander stapelt (policrisis). Het CrisisTeam ondersteunt crisisorganisaties, gemeentes en andere overheden om in toenemende onzekere omstandigheden (klimaat, terreur, polarisatie, netcongestie, e.d.) de verantwoordelijkheid en veerkracht van álle betrokkenen te vergroten teneinde de reactietijd bij een daadwerkelijke crises te verkorten en de impact van crises zo snel en effectief mogelijk te minimaliseren. Naast het ontwikkelen van realistische simulaties met tegenspel gebruiken we ook table tops, dilemmasessies en andersoortige interactieve werkvormen om te ontdekken en te experimenteren.
Crisisoefeningen, – in welke vorm ook – moeten in onze overtuiging in een veilige, gecontroleerde omgeving plaatsvinden om realistische situaties na te bootsen die ‘voelen’ als echte crises. Alle oefeningen, table tops, of simulaties gaan bij ons hand in hand met een gedegen reflectie op eigen handelen. Zodoende treden teams effectiever op als gebeurtenissen zich daadwerkelijk ‘in het echt’ voordoen. Hierbij waken we voor obligaat oefengedrag. Door regelmatig (integrale) crisisoefeningen te houden, wordt het bewustzijn en het nemen van verantwoordelijkheid van medewerkers binnen en buiten de organisatie blijvend (ver-)groot. Ervaren en vooral nieuwe professionals zijn bekender met de mogelijke risico’s, scenario’s & maatregelen.
Wij focussen tijdens het oefenen naast de inhoudelijke en procedure kant juist ook op de onderlinge interactie. Dit biedt de kans om onder druk de communicatie, samenwerking en besluitvorming tussen de leden van crisisteams verder te versterken. Uiteraard blijft ieders (persoonlijk) leiderschap niet ongemoeid. Het reflecteren op eigen handelen en identificeren van sterke en verbeterpunten door feedback helpt bij het optimaliseren van de samenwerking tijdens een echte crisis. We maken hierbij graag gebruik van Team Resource Management als methodiek.
Systeemoefeningen stellen organisaties in staat om hun gehele bestaande systeem van crisisprotocollen en crisisplannen tegen het licht te houden. Het serieus op de proef stellen van de gehele crisisorganisatie en haar partners, helpt bij het identificeren van onvolkomenheden. Het maakt ruimte voor het aanpassen van procedures om ze beter af te stemmen op toekomstige uitdagingen. Bij oefeningen zijn we veelgevraagde waarnemers ten behoeve van de teamdynamiek en het coachen van de leiders.
Laat je vraag of opmerking hier achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Neem direct contact op
"*" geeft vereiste velden aan
Het CrisisTeam is een samenwerking tussen